FAQ - kronisk uretrit/urinrörskatarr

Vad är kronisk uretrit/urinrörskatarr, och vad är skillnaden mellan dessa två begrepp?
Uretrit, eller urinrörskatarr, är en diagnos som det inte är så ovanligt att få. Den variant utav detta som vi talar kring på bloggen är dock en kronisk variant utav detta, vilket är lite ovanligare. Varför man ibland får en kronisk variant vet man inte riktigt. Det finns otroligt lite forskning på området.

Både uretrit och urinrörskatarr är samlingsnamn för en rad symptom man inte riktigt vet vad de beror på. Symptomen förklaras närmare nedan. Om du har fått en diagnos som heter "kronisk inflammation i blåsa/urinrör" så är det uretrit/urinrörskatarr du har.
Uretrit och urinrörskatarr är egentligen bara två olika namn för samma sak.


Hur får man diagnosen?
För att få diagnosen krävs inga synliga symptom. Ibland kan man se vissa rodnader, men många gånger syns det inte alls att det är något fel på dina urinvägar. Det, + att det är ovanligt och att det inte är särskilt uppmärksammat, gör att man ofta blir feldiagnotiserad och att det kan ta många år innan man får rätt diagnos. Många gånger får man diagnosen just för att det inte kan vara någonting annat.
Det är verkligen inte vanligt att läkare känner till sjukdomen, så därför är det viktigt att träffa flera olika läkare om man misstänker att man har, eller fått reda på att man har, kronisk uretrit/urinrörskatarr.


Jag har provat en behandling som hjälp många, men upplever ingen förbättring! Finns det fler behandlingar, eller betyder det här att jag inte har kronisk uretrit/urinrörskatarr?

Eftersom det inte finns så mycket forskning kring detta, på grund av att det är varken vanligt eller dödligt, så finns det inte så mycket sanningar kring detta. Det finns inte någon egentlig standardbehandling eller något väldigt karaktäristiskt sätt man upplever det på. Därför är diagnosen ganska flummig och svår att få bukt på.
Det finns ett gäng behandlingar man kan prova. Vissa lindrar, vissa botar, vissa kommer inte hjälpa överhuvudtaget. Kvinnor med uretrit/urinrörskatarr svarar väldigt olika på behandlingarna, så bara för att det funkat för någon annan behöver det nödvändigtvis inte funka för dig. Men ge inte upp, tillslut så kommer du och dina läkare hitta "din" behandling! Vissa läkemedel kommer göra dig tillfälligt bra, bara för att låta dig leta vidare senare då det slutat funka. Man får helt enkelt ha tålamod och ge det tid. Du kommer behöva kämpa. Det viktiga är att inte ge upp och komma ihåg att nästa behandling faktiskt kan vara den rätta! Om du inte går in med några förhoppningar alls så är oddsen att behandlingen hjälper ännu mindre.

Kan man bli botad?
Ja, det finns många som blivit botade. Vissa har blivit det av vissa behandlingar, för andra har det gått över av sig självt. Om du inte blir botad så finns det lindring där ute, dock! Det finns hjälp! Dessutom är det verkligen inte ovanligt att sjukdomen "vilar" i några år ibland, så man kan få pauser. Graviditet och klimakteriet kan också rubba din uretrits status, for better or for worse. Det är vanligt att man får uretrit just då, men även i puberteten eller av ingen rimlig anledning alls!


Mina symptom stämmer inte helt och hållet med symptomen jag läst om på internet. Betyder det att jag inte har sjukdomen?
Alla verkar ha sina egna symptom. Vissa har bara smärta, och inga trägningar, medans vissa har tvärtom. Vissa märker av uretriten varje dag, vissa någon gång då och då.. Det är väldigt olika!
Vi på bloggen har rätt lika symptom, men du kan ha en helt annan upplevelse än vi har! Ja, det säger ju sig självt att det gör det svårdiagnotiserat :)

Våran sjukdomsbild:

Sjuk sedan:
Fanny: Januari -08
Jeannie: Maj -10

Smärta:
Fanny: Varje dag. Blir väldigt sällan smärtfri. Mitt största uretrit-problem. Måste ofta ta smärtstillande. På en skala 1-10 ligger jag oftast på 6+ smärtmässigt. Det är oerhört sällan jag blir mer smärtlåg än så utan smärtstillande. Smärtan pendlar väldigt mycket upp och ner.
Jeannie: Varierar väldigt mycket. Känner smärta varje dag i någon utsträckning. Smärtan kommer och går under dagarna och går oftast att lindra med stark värme nära urinröret. Ligger vanligtvis mellan 1 och 5 på smärtskalan. Ibland klättar jag upp till 6-7.

Trägningar:
Fanny: Har inte så utbredda trägningsproblem. Ligger på 2 på skalan ofta, men kan hamna på 0 rätt ofta. När jag har väldigt ont är dock trägningarna väldigt jobbiga oftast, men är osäker på om trägningarna endast beror på smärtan då. Det är som toan i flera timmar, eller helt okej. Sällan något mittemellan.
Jeannie: Trängningar är mitt stora uretritsymptom, har i stort sätt alltid trängningar när jag är dålig. Får då pendla mellan att sitta med varmvattenflaska och att sitta på toa.

Kramper:
Fanny: Har nästan alltid kramper, smärtsamma dessutom. De kan dock hålla sig nere lite grann, men då och då (nästan varje dag) blossar de ut och gör rejält ont. Jag får väldigt sällan sova hela nätter, om ens alls.
Jeannie: Känner kramper i urinröret varje dag. Så länge jag har möjlighet att sitta ner med värme kan jag ofta bromsa kramperna innan de hunnit bli jättestarka.

Övrigt
Fanny: Ju tommare blåsa, desto ondare. Blir aldrig kissnödig på naturlig väg, har inga trägningar som kan gå efter logik liksom.
Jeannie: Upplever liksom Fanny att en tom blåsa innebär värre kramper och smärtor.



Till vänster hittar ni nyttiga länkar där ni kan läsa mer om behandlingar, symptom, sjukdomsbilder, berättelser osv. Annars kan ni söka runt på bloggen, kolla in de andra kategorierna!
Trackback
RSS 2.0