Uretrit eller UVI..?

Uretrit eller urinvägsinfektion.. ja, ibland kan man blanda ihop dessa!


Vi börjar från början:
Urinvägsinfektion - bakterier
Uretrit - inga bakterier

Om du aldrig kännt urinvägsbesvär förut, och läser det här, gå till en vårdcentral! Det är troligast en urinvägsinfektion, vilket är väldigt vanligt att kvinnor får!

Om du däremot är en kvinna med diagnosen uretrit, och funderar om det är uretritkänningar eller urinvägsinfektion.. fortsätt läs, så får ni höra mina råd.

Tecken på att det är en infektion, och inte uretrit:

  1. Ditt kiss.
    Luktar det annorlunda? Du behöver inte böja dig ner och sniffa för att känna lukten direkt. Man känner liksom på lukten att det inte var så skönt att transportera det genom urinröret. Uretrit-kiss luktar inte, men infektioner luktar ofta mycket illa.

  2. Annorlunda smärta.
    Den här punkten är väligt svårförklarad. Vissa känner inte något annorlunda, vissa känner verkligen en klar skillnad.. Beroende på vars din uretrit är fokuserad (långt ut i urinröret, mer i blåsan, osv) så känner man annorlunda smärta. Gör det ont i slutet av urinröret, där det aldig brukar göra ont så här ofta, t ex. Urinvägsinfektioner gör ofta mest ont när man kissar, inte hela tiden emellan som uretrit ofta gör. Men helt enkelt - känns det inte som det ska? Det kan vara ett tecken på infektion.

  3. Annorlunda trägningar.
    Här är det väldigt olika med. Jag får helt andra trägningar oftast när jag har en infektion. Jag får framförallt mycket mer trägningar. Men samma sak som med smärtan - känns det inte som det ska? Beter sig inte din kropp som den brukar? Det kan vara ett tecken på infektion.

Om du misstänker att du har en infektion är det säkrast att gå till en vårdcentral och lämna urinprov. Det tar bara någon minut att få reda på om du har en infektion eller inte. Om du har en infektion, be dem skicka provet på odling. Då får du rätt antibiotika, istället för att de ska gissa. De frågar oftast mig om jag vill ha det på odling eller inte, och om eran sköterska/läkare/vårdpersonal of some kind frågar er den frågan - svara ODLING.


Om man har en infektion och inte behandlas för det, vad händer?
Eller rättare sagt, om du inte tror att du har en infektion, men får symptomen jag lägger upp nedan så måste du söka vård snarast.
Många gånger går infektionerna borta själva, särskilt om man dricker mycket t ex tranbärsdricka. Men ibland så försvinner de inte av sig själva, utan klättrar uppåt och bli en njurbäckeninflammation. Det är något jag haft kanske 3-4 gånger, så jag känner till symptomen väl. En obehandlad njurbäckeninflammation kan ge blodförgiftning, och ni vet vad en obehandlad blodförgiftning leder till..

Kort sagt, sök hjälp DIREKT om ni får dessa symptom:
  • Ont i njurarna.
    Det kan vara svårt att veta om det är njurarna det gör ont i, men det finns ett test som kräver lite mod. Be någon nära dig att ge dig ett milt slag på ryggen, där njurarna sitter. Känns det som att du blir knivhuggen, då är det nog lite njursmärta. Det här kommer ni göra hos läkaren hur som helst, så var inte rädda för att göra det. Smärtan går ner till nivån den var i tidigare väldigt fort.

  • Kräkningar.
    Dessa kommer inte först, men ja. Allt du äter och dricker spyr du tillslut.

  • Feber
    Ja, du får feber för att infektionen blivit så allvarlig.

  • Sjukhetskänsla.
    Du känner dig oerhört sjuk. Att byta kanal med tv-dosan är jobbigt. Du känner dig helt enkelt inte bra alls, och har ont lite överallt. Ibland har jag fått väldigt ont i magen också.

Behandlingen är antibiotika, precis som du skulle ha fått vid en vanlig urinvägsinfektion. Om du spyr väldigt mycket och inte ens kan svälja tabletterna, så kan du läggas in och få antibiotika-drop. Det är inte nödvändigt så ofta dock.

Hoppas ni lärt er någonting. Men som sagt, om du misstänker infektion - lämna ett prov på vårdcentralen direkt. Det tar inte så mycket tid eller ork från ditt liv, även om det kan kännas väldigt onödigt.

Ha det bra!

/Fanny


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0